Az érinthetetlen VB trófea

...és a kézzel fogható orosz 25 rubeles a VB-re!

2018. július 05. - Numiz

Az 1974 óta „játékban” lévő, 20 millió dollár értékű FIFA világbajnoki trófeát a VB nyitó ünnepségeket kivéve, egy svájci, atombiztos-széfben őrzik. Ám nem volt ez mindig így. Az 1966-ban kezdődött kalandos események óta csak a másolatot emelgetheti a győztes csapat. A futball világbajnokság előző relikviájára többeknek is fájt a foga

1930-tól még a FIFA elnökéről elnevezett Jules Rimet trófeát adták négyévente, kézről kézre és őrizték a világbajnok csapatok. 1966-ban Angliai tartózkodása alatt még a világbajnoki játékok előtt egy szemfüles tolvajnak sikerült elorozni a drága jelképet. Egy héttel később egy helyi lakos találta meg az utcán sétálva, kutyája segítségével. Ő 3000 fontos jutalmat, a kutya hírnevet és a trófea egy ikertestvért kapott. Az 1966-os világbajnoki döntőn már ott volt a másolat és az eredeti is, hogy a nagy tömegek előtt elvonuló játékosok ne az értékes trófeával grasszáljanak.

1970-ben Brazília végleg elnyerte a kupát, a hazautazást követően az ünneplés közepette nagy vigyázatukban „lefejezték”. Csak a szurkolók becsületességén múlott, hogy az elgurult nemesfém szobor visszakerült a talapzatára. Ezután egészen 1983-ig álldogált a brazil szövetség székházában, mígnem egy másik szemfüles tolvajnak végleg sikerült meglovasítania az aranyozott ezüst szobrocskát. Brazília kapott egy másolatot, az eredeti kupa pedig azóta sem került elő.

1974-ben már az új FIFA világbajnoki kupáért folyt a harc, melynek azonnal készült másolata is. A svájci széfben 4 évig várakozó jelképre minden győztes csapat nevét rávésik, a nyitóünnepségeken megjelenik, mint ereklye, de a csapatok számára tulajdonképpen érinthetetlen marad.

Nem így az orosz 25 rubeles, mely a 2018-as FIFA Futball világbajnokság tiszteletére jelent meg és hátlapján, büszkén viseli az új trófea ihlette, az idei VB hivatalos logóját. A világbajnokság kézzel fogható üstököse, védjegye és jelképe orosz pénzérmén. Ezt a "helyzetet" nem érdemes kihagyni.

Megvennéd? ITT megteheted!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://numiz.blog.hu/api/trackback/id/tr5514093281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.